گروه دانشگاهخبرگزاری دانشجو، الهام نیکبخت؛
احتمالاً شما هم این روزها در فضای مجازی شاهد ترند شدن و رونق گرفتن هشتگهای حجاب استایل با عکسهایی که در کپشن ابراز ارادت به حجاب میکنند و در تصویر ادامه دهندهی راه رضا خان در کشف حجاب هستند، باشید.
حجاب استایل، کلمهای با تعبیری وارونه و در جهت منافع شخصی که هر لحظه این تعبیر در مکان و موقعیتهای مختلف تغییر میکند مثلا در یک سری موقعیتها معتقد به چادر و حجاب فاطمی و در موقعیتی دیگر تنها به استفاده از توربانی کوچک آن هم بر روی قسمت اندکی از سر اکتفا میکنند. حجاب یک استایل مخصوص قشر مذهبی جامعه نیست. حجاب یک حکم الهی است با حد و حدود کاملا واضح و مشخص. البته در این روزگار، ما شاهد حجاب استایلهایی هستیم که بعضاً به درجهی پیامبری هم رسیدهاند و این حد و حدود را به دلخواه تغییر میدهند.
اصلا بحث سر خوب یا بد بودن حجاب نیست، صحبت از یک بوم و دو هوایی افراد در جهت بیشتر دیده شدن، لایک گرفتن و در نهایت بیشتر تبلیغ گرفتن و درآمد بیشتر است ، تغییر ارزشهای جامعه و تبدیل آن به بی ارزشی خوش آب و رنگتر و باب میلتر، القای الگوهای غلط در قالب روش درست و بزک شده برای نسل بعد که معلوم نیست تا چه زمانی تاب مقاومت در مقابل این تهاجم فرهنگی/دینی را خواهند داشت و بعد از به تناقض رسیدن در باورها و رسیدن به ارزش حجاب زیبا به جای حجاب عفیفانه چه رویکردی را پیش رو خواهند گرفت.
امروزه واژهی حجاب از حیا و عفاف دور شده است و حجابی که این دوستان به اصطلاح حجاب استایل خود را مبلغ آن میدانند و بر آن مفتخرند حجابی است همراه با خودنمایی که دقیقاً در نقطهی مقابل حجاب حقیقی قرار دارد . حجاب صرفاً یک دستور برای پوشش نیست، حجاب مجموعهای از رفتارهای عفیفانه است. حجاب به معنای دوری از خودنماییهای باطل است و هدف آن دیده شدن شخصیت خانم در اجتماع در وهلهی اول است به جای دیده شدن شخص و نه دلبریها و ژستهای تحریککننده و زینت بخشیده شده توسط یک آرایشگر ماهر و تلاش چند ساعته که این سبک حجاب هم توفیری با بیحجابی ندارد که هیچ بلکه آسیب بیشتری هم خواهد داشت. اگر هم حجابتان صرفاً محض ذوق زدگی برای پوشیدن ساق دست و روسریهای رنگی گلدار است احتمالا چندصباحی بیشتر دوام نداشته باشد.
در اینجا این تبرج و خودنمایی شدید را با عنوان "شیک پوشی حق بانوان محجبه است" توجیه میکنند و حتی اگر کسی از حد و حدودهای الهی برایشان صحبت کند او را متهم به بوی قرمه سبزی دادن میکنند و تمام مشکلات کشور را اعم از اقتصادی و سیاسی به او نسبت میدهند و او را عامل روی برگرداندنی دختران از حجاب میدانند و خود را مبلغ حجاب و ارزشها و سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که این حجاب بدون حیا واقعاً چه فایدهای دارد؟
نکتهی دیگر تناقض بسیار شدید این افراد است حجاب یک حکم الهی است و حد و حدود مشخصی دارد که این دوستان تعریف جدیدی از حجاب را ارائه کردهاند. حجابی که تنها شامل موی سر میشود و دستها تا آرنج، گردن و مچ پا به نظر این افراد حجاب لازم ندارد و بعضاً لباسهایی به غایت تنگ، کوتاه و کاملاً بدننما را به عنوان حجاب زیبا تبلیغ میکنند. این تناقض در همینجا تمام نمیشود و فقط از احکام، حجاب را خوب یاد گرفتهاند و احتمالاً در چند سال آینده رسالهای جدید هم مینویسند و از اسلام بدون نماز یا از عادی بودن دوستیهای دختر و پسر چند سال قبل از ازدواج و هزاران مورد دیگر سخن میگویند که به نظر میرسد هیچ کدام با دیگری مشکلی ندارند گویی احکام الهی را پشت ویترینی میبینند که هرکدام را که دوست دارند انتخاب یا رد میکنند و مجموعهای زیبا و راحت از این اسلام من درآوردی میسازند و در ادامه با هشتگهای قضاوت نکنیم جلوی هرگونه انتقاد را میگیرند.
یک نکته که دراینجا حائز اهمیت است تمایز میان شیکپوشی با جلوهگری در جامعه است. پوشیدن لباسهایی با رنگ شاد و زیبا هیچ مشکلی ندارد مشکل از جایی نشات میگیرد که این حجاب زیبا همراه با الگوپذیری از عشوهگری و ژست بازیگرهای هالیوود میشود و حتی لحن صحبت کردن را هم تحت تاثیر قرار میدهد.
البته در این چند سال که این کسب و کار رونق گرفته است گویا تاثیرهای خوبی هم بر جامعهی بانوان داشته است و همانطور که خودشان معتقد هستند و به آن افتخار میکنند امروزه دیگر جورابها را لنگه به لنگه نمیپوشند و یا روسری را به جای بستن به دور کمر بر روی سر میگذارند و دیگر در خیابانها خبری از مانتوی قرمز و شال آبی و شلوار سبز نیست که نقش بسیاری در زیباسازی شهر دارد و قسمت عمدهای از مشکلات خانمهای محجبه را حل کردهاند گویی خانمهای محجبه فقط دغدغهی ست کردن لباس یا مدل بستن روسریشان را دارند و انگار تنها شرط برای محجبه بودن همین پوشش است که نمود بیرونی دارد که البته شرط لازم هست ولی کافی خیر و سایر رفتارها، خودنگهداریها، کنترل حس جلوهگری زنانه در اجتماع و بروز آن در زمان و مکان صحیح جهت حفظ فرد و کانون خانواده را برای محجبه بودن لازم نمیدانند، در صورتی که حجاب یک پختگی درونی و جدال با میلِ سرکشِ خودنمایی و چیره شدن بر آن است که در مرحلهی آخر، این خودساختگی درونی بر ظاهر فرد اثر میگذارد و محجبه میشود که در این صورت به علت تحول درونی که در فرد رخ میدهد حجاب ارزشمند میشود.
و در آخر ای کاش در این اوضاع اقتصادی که خیلی از دختران این سرزمین سال را با یک دست روسری، شلوار، مانتو و خیلی یکهای دیگر سپری میکنند به آنها فوت کوزهگری اصلیشان را یاد دهند تا بتوانند آن تعداد کثیر از لباسهای رنگارنگ و برند را تهیه کنند تا در مرحلههای بعد به ست کردنشان فکر کند در غیر این صورت با کمدهای پر از لباس و لباسهایی که هرروز به صورت رایگان جهت تبلیغ برای آنها فرستاده میشود شیک پوشی نه هنر خاصی میخواهد و نه استعداد.
الهام نیکبخت – فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.
نظری برای نمایش وجود ندارد.