–
صنعت نفت ایران از پا نخواهد نشست
وزیر نفت نسبت ز تحریم خودش و مدیران نفتی از سوی وزارت خزانهداری آمریکا از پایان دوران یکجانبهگرایی آمریکا نوشت: » صنعت نفت ایران از پا نخواهد نشست. به گزارش شانا، بیژن زنگنه شامگاه دوشنبه (پنجم آبان ماه) پس از تحریم از سوی وزارت خزانهداری آمریکا در حساب کاربری خود در شبکه مجازی توییتر نوشت: «تحریم من و همکارانم واکنش منفعلانه به شکست سیاست واشنگتن برای به صفر رساندن صادرات نفت است. دوران یکجانبهگرایی در جهان به پایان رسیده است. صنعت نفت ایران از پا نخواهد نشست. هیچ دارایی هم در خارج از ایران ندارم که شامل تحریم شود. جان و مال و آبرویم فدای ایران.»
قدردانی رئیسجمهوری
از وزارت نفت
حسن روحانی، رئیسجمهوری در واکنش به گزارش وزیر نفت درباره «توسعه میدان گازی مشترک پارس جنوبی و قرار گرفتن ایران در رتبه سوم تولید گاز جهان» نوشت: «از همه مدیران، مهندسان و کارگران که چنین افتخاری را برای ایران عزیز خلق کردهاند، تقدیر و تشکر شود». به گزارش شانا، در گزارش بیژن زنگنه، وزیر نفت به حسن روحانی، رئیسجمهوری آمده است: «به استحضار میرساند میدان مشترک پارس جنوبی با بیش از ۱۴ تریلیون مترمکعب ذخیره درجا، بزرگترین میدان گازی جهان است که توسعه آن به همراه زنجیره پتروشیمیهای پاییندست آن در طرف ایرانی از سال ۱۳۷۶ آغازشده و در بیش از دو دهه گذشته با حدود ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری، تمدنی عظیم را در منطقه عمومی پارس رقمزده است. با توسعه این میدان نهتنها مجموع تولید گاز کشور به رکورد تاریخی ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده، بلکه کشور با پیشی گرفتن از کشور قطر در رتبه سوم تولید گاز جهان قرارگرفته و پوشش گازرسانی کشور به بیش از ۹۴ درصد کل جمعیت رسیده است، همچنین به اتکای حجم عظیم آنها و مایعات گازی تولیدی از میدان پارس جنوبی تاکنون ۱۹ مجتمع پتروشیمی با ظرفیت تولید بیش از ۳۴ میلیون تن محصولات پتروشیمی در منطقه عمومی پارس به بهرهبرداری رسیده و ۱۵ طرح پتروشیمی دیگر نیز در دست اجرا است. آنچه در پارس جنوبی انجامشده، نهتنها در سطح ایران، بلکه حتی در سطح منطقه و جهان بیسابقه بوده است و بدون تردید افتخار ابر پروژه پارس جنوبی، توسعه صنعت گاز و به همین ترتیب جهشهای صنعت پتروشیمی بهطور انحصاری متعلق به جمهوری اسلامی است. کارنامه اقدامهای انجامشده برای توسعه میدان پارس جنوبی از سال ۱۳۹۲ تاکنون سبب شده ظرفیت تولید از این میدان ۴ با ۴۲۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش نسبت به سال ۱۳۹۲ به ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز هماکنون برسد. بهرهبرداری مؤثر از این گنج پرارزش و ایجاد زنجیره ارزش در پاییندست آن حاصل مجاهدتهای خاموش صدها هزار مدیر، مهندس و کارگر در سازمانهای مختلف کارفرمایی، پیمانکاران بخشهای مختلف و کارخانههاست که بدون منت درحالتوسعه و آبادانی کشور هستند و نقش بسزایی را در ارتقای تابآوری اقتصاد کشور بهویژه در شرایط تحریم ایفا کردهاند».این پیام از سوی محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهوری و سرپرست نهاد ریاست جمهوری برای وزیر نفت ارسالشده است.
تشکر جهانگیری از صنعت نفت
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری در واکنش به گزارش ارائهشده درباره فعالیتها و اولویتهای اکتشافی صنعت نفت و کسب رتبه نخست اکتشاف نفت و گاز جهان در سال ۲۰۱۹ نوشت: «جناب آقای مهندس زنگنه، با تشکر از اقدامهای ارزشمند جنابعالی و مدیران ریسکپذیر صنعت نفت، خصوصاً بخش اکتشاف، قطعاً این اقدامهای ارزشمند در تاریخ کشور ماندگار خواهد بود.»
به گزارش شانا، در گزارش بیژن زنگنه، وزیر نفت به حسن روحانی، رئیسجمهوری آمده است: » همانگونه که مستحضرید، استمرار فعالیتهای اکتشافی صنعت نفت که همواره مورد اهتمام ویژه این وزارتخانه بوده، پشتوانه اساسی تولید نفت و گاز و زمینهساز استمرار پویایی این صنعت است. این توجه سبب شده باوجود گذشت بیش از ۴۱ سال از پیروزی انقلاب اسلامی و تولید، مصرف و صادرات مستمر نفت و گاز در این مدت، ذخایر قابل استحصال نفت بدون تغییر باقی بماند و در بخش گاز نیز این ذخایر هفت برابر شود. با مجموعه اقدامهای انجامشده در این دولت، از سال ۱۳۹۲ تاکنون تعداد ۲۴ مورد اکتشاف با مجموع ۱۴.۳ میلیارد بشکه معادل نفت قابل استحصال کشفشده است که میدان گازی ارم و لایه مخزنی نفتی نامآوران از آن جمله است. بر اساس گزارش و ارزیابی مؤسسه معتبر بینالمللی وود مکنزی، این دو میدان به ترتیب نخستین و سومین کشف بزرگ صنعت نفت جهان در سال ۲۰۱۹ میلادی هستند و ایران درمجموع با کشف ۴.۹۷ میلیارد بشکه نفت قابل استحصال با اختلاف قابلملاحظهای رتبه نخست اکتشاف نفت و گاز جهان در سال ۲۰۱۹ را به دست آورده است.
این موفقیت در حالی است که به دلیل تحریمهای ظالمانه، رقابت برای اکتشاف منابع هیدروکربوری جدید در فضایی کاملاً نابرابر صورت میپذیرد و رتبههای بعدی به ترتیب متعلق به کشورهای روسیه، انگلیس، آمریکا و چین است.
تحریم وزارت نفت، ظلم آمریکا
علیه ایران
سخنگوی دولت در خصوص تحریم وزارت نفت گفت: ما این موضوع را ظلم جدید آمریکا علیه ایران میدانیم و درعینحال این تأثیری بر ما نخواهد داشت. به گزارش شانا، علی ربیعی، روز سهشنبه، ششم آبان ماه در نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره تحریم بیژن زنگنه و وزارت نفت، عنوان کرد: تاکنون که آقای زنگنه اسمش در فهرست نبود، مگر گشایشی کردند که هماکنون اسمش باشد انجام بدهند، ما این را ظلم جدید آمریکا علیه ایران میدانیم و درعینحال این تأثیری بر ما نخواهد داشت.
انگیزه تحریم مدیران نفتی
این تحریمها در حالی مطرح میشود که چند روز قبل، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ اعلام کرده بود که ایالاتمتحده گزینه چندان دیگری برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران ندارد.
«رابرت اوبراین» گفته بود که یکی از مشکلات ما با ایران و روسیه این است که در حال حاضر بهقدری دو کشور را تحریم کردهایم که کار چندانی نمانده که انجام دهیم.
این اقدامات در حالی انجام میشود که کمتر از ۱۰ روز تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقیمانده و نظرسنجیها نشان میدهد ترامپ از رقیب خود در کسب آرای الکترا عقبتر است. تحریم زنگنه نیز اگرچه کینه آمریکا نسبت به شیخ الوزرای ایران را بیشازپیش نمایان کرده اما در عمل کاری از پیش نخواهد برد.
واکنش بلومبرگ به تحریم
بلومبرگ در گزارشی که دقایقی پس از تحریم وزیر نفت کشورمان منتشر کرد، زنگنه را کهنه سرباز صنعت نفت ایران توصیف کرد. در این گزارش، بلومبرگ تأکید کرده که عموماً بیژن زنگنه را تکنو کرات ماهری میدانند که سهم بازار ایران را پس از تحریمها زنده کرد. بلومبرگ زنگنه را یکی از میانهروترین مشاورهای رئیسجمهور روحانی توصیف کرده است. همچنین در این گزارش، زنگنه معمار احیای صنعت نفت ایران در دوره پساتحریم (بعد از برجام) توصیفشده که همکاریهای مشترک چند میلیارد دلاری با سرمایهگذاران خارجی نظیر توتال و شرکت ملی نفت چین طراحی کرده بود.اکنون به نظر میرسد دولت ترامپ دو هدف را از تحریم وزیر نفت ایران دنبال میکند. ترامپ در هدف اول با این تحریم در آستانه انتخابات جنگ روانی جدید به راه انداخته و امیدوار است با این اقدام بتواند آرای الکترا بیشتری کسب کند و پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باشد.در دومین هدف، ترامپ تلاش دارد تا درصورتیکه در انتخابات شکست خورد، هزینه دولت بعد برای بازگشت به برجام را افزایش دهد و این مهم را با افزایش تعداد تحریمها دنبال میکند.درواقع دونالد ترامپ در تلاش است تا مسیر دیپلماسی را برای دولت بعدی آمریکا در صورت عدم حضور خود در کاخ سفید پرهزینه کند.
دستاوردهای چشمگیر وزارت نفت
زنگنه بعد از برجام به فاصله چند ماه توانست سهم ایران را از بازارهای جهانی نفت پس بگیرد و تولید نفت را حدوداً به روزانه ۴ میلیون بشکه در روز برساند. افزایش تولید و صادرات نفت ایران به مشتریان سنتی در شرق آسیا و البته اروپا امکان صادرات نفت آمریکا به این مناطق را کاهش داد.
درواقع نفت ایران برای پالایشگاههای این کشورها مطلوبتر بود و باقیمت پایینتری و سرعت بیشتری به دستشان میرسید. بنابراین خروج نفت ایران از بازار بهواسطه تحریمهای یکجانبه آمریکا بعد از خروج ترامپ از برجام توانست جا را برای افزایش تولید و صادرات نفت آمریکا فراهم کند. امری که تا یک دهه گذشته بیشتر شبیه خوابوخیال به نظر میرسید. زنگنه بدون اینکه منابع ملی را چندپاره کند با اولویت دادن به پروژههای نیمهتمام توانست تولید نفت و گاز ایران را نیز افزایش دهد.
نظری برای نمایش وجود ندارد.